hikaye1

GERÇEK AŞK

Ey dostlar! Bu hikayeyi dinleyiniz. Hakikatte o bizim bu günkü halimizdir


Bundan evvelki bir zamanda bir padişah vardı. O hem dünya, hem din saltanatına malikti. Padişah, bir gün hususi adamları ile av için hayvana binmiş, giderken ana caddede bir halayık gördü. O halayığın kölesi oldu. Can kuşu kafeste çırpınmaya başladı. Mal verdi o halayığı satın aldı.Onu alıp arzusuna nail oldu. Fakat kazara o halayık hastalandı.

Birisinin eşeği varmış, fakat palanı yokmuş. Palanı ele geçirmiş, bu sefer eşeği kurt kapmış. Birisinin ibriği varmış, fakat suyu elde edememiş. Suyu bulunca da ibrik kırılmış!

Padişah sağdan, soldan hekimler topladı. Dedi ki: “İkimizin hayatı da sizin elinizdedir. Benim hayatım bir şey değil, asıl canımın canı odur. Ben dertliyim, hastayım, dermanım o .Kim benim canıma derman ederse benim hazinemi, incimi ve mercanımı ( atiye ve ihsanımı) o aldı (demektir)”.

Hepsi birden dediler ki: “Canımız feda edelim. Beraberce düşünüp beraberce tedavi edelim. Bizim her birimiz bir alem Mesih’idir, elimizde her hastalığa bir ilaç vardır.”

Kibirlerinden Allah isterse (inşaallah ) demediler. Allah da onlara insanların acizliğini gösterdi.”İnşaallah” sözünü terk ettiklerini söylemeden maksadım, insanların yürek katılığını ve mağrurluğunu söylemektir. Yoksa arızi bir halet olan inşaallah’ı söylemeyi unuttuklarını anlatmak değildir. Hey gidi nice inşaallahı diliyle söylemeyen vardır ki canı “inşaallah” la eş olmuştur.

İlaç ve tedavi nevinden her ne yapıldı ise hastalık arttı maksat da hasıl olmadı.O halayıkcağız, hastalıktan kıl gibi olunca padişahın kanlı göz yaşı ırmağa döndü. Kazara sirkengübin safrayı arttırdı. Badem yağı da kuruluk tesirini göstermeye başladı. Karahelileyle kabız oldu, ferahlığı gitti; su, neft gibi ateşe yardım etti.

Padişah, hekimlerin aciz kaldıklarını görünce yalınayak mescide koştu.Mescide gidip mihrap tarafına yöneldi. Secde yeri göz yaşından sırsıklam oldu.Yokluk istiğrakından kendisine gelince ağzını açtı, hoş bir tarzda medhü senaya başladı:
“En az bahşişi dünya mülkü olan Tanrım! Ben ne söyleyeyim? Zaten sen gizlileri bilirsin.Ey daima dileğimize penah olan Tanrı! Biz bu sefer de yolu yanıldık.Ama sen “Ben gerçi senin gizlediğin şeyleri bilirim. Fakat sen, yine onları meydana dök” dedin.

Padişah, ta can evinden coşunca bağışlama denizi de coşmaya başladı.Ağlama esnasında uykuya daldı. Rüyasında bir pir göründü.
Dedi ki: “Ey padişah, müjde; dileklerin kabul oldu. Yarın bir yabancı gelirse o, bizdendir.O gelen hazık hekimdir. Onu doğru bil, çünkü o emin ve gerçek erenlerdendir.İlacında kati sihri gör, mizacında da Hak kudretini müşahede et.”

Vade zamanı gelip gündüz olunca... güneş doğudan görünüp yıldızları yakınca:Rüyada kendine gösterdikleri zatı görmek için pencerede bekliyordu.Bir de gördü ki, faziletli, fevkalade hünerli, bilgili bir kimse, gölge ortasında bir güneş;Uzaktan hilal gibi erişmekte, yok olduğu halde hayal şeklinde var gibi görünmekte.

Ruhumuzda da hayal, yok gibidir. Sen bütün bir cihanı hayal üzere yürür gör!Onların başları da, savaşları da hayale müstenittir. Öğünmeleri de, utanmaları da bir hayalden ötürüdür.Evliyanın tuzağı olan o hayaller, Tanrı bahçelerindeki ay çehrelilerin akisleridir.

Padişahın rüyada gördüğü hayal de o misafir pirin çehresinde görünüp duruyordu.Padişah bizzat mabeyincilerin yerine koştu, o gaipten gelen konuğun huzuruna vardı.Her ikisi de aşinalık (yüzgeçlik) öğrenmiş bir tek denizdi, her ikisi de dikilmeksizin birbirine dikilmiş, bağlanmışlardı.
Padişah: “Benim asıl sevgilim sensin, o değil. Fakat dünyada iş işten çıkar.Ey aziz, sen bana Mustafa’sın. Ben de sana Ömer gibiyim. Senin hizmetin uğrunda belime gayret kemerini bağladım” dedi.

Tanrı’dan edebe muvaffak olmayı dileyelim. Edebi olmayan kimse Tanrı’nın lütfundan mahrumdur.Edebi olmayan yalnız kendine kötülük etmiş olmaz. Belki bütün dünyayı ateşe vermiş olur.

Alışverişsiz, dedikodusuz Tanrı sofrası gökten iniyordu.Musa kavmi içinde birkaç kimse terbiyesizce “hanı sarımsak, mercimek” dediler.Ondan sonra gökyüzünün sofrası, ekmeği kesildi; ekme, bel belleme, orak sallama kaldı.Sonra İsa şefaat edince Hak, yemek sofrası ve tabaklarla ganimetler gönderdi.Yine küstahlar edebi terk ederek sofradan yemek artığını aşırdılar.

İsa bunlara yalvardı. “Bu devamlıdır, yeryüzünden kalkmaz.Bir ulu kişinin sofrası başında kötü zanna düşmek ve harislik etmek küfürdür” dedi.O rahmet kapısı, hırslarından dolayı bu görmedik dilencilerin yüzlerine kapandı.Zekat verilmeyince yağmur bulutu gelmez zinadan dolayı da etrafa veba yayılır.İçine kasavetten, gussadan ne gelirse korkusuzluktan ve küstahlıktan gelir.

Kim dost yolunda pervasızlık ederse erlerin yolunu vurucudur, namert odur.Edepten dolayı bu felek nura gark olmuştur: Yine edepten dolayı melekler masum ve tertemiz olmuşlardır.Güneşin tutulması, küstahlık yüzündendir. Bir melek olan Azazil de yine küstahlık yüzünden kapıdan sürülmüştür.

Kollarını açıp onu kucakladı, aşk gibi gönlüne aldı, canının için çekti.Elini, alnını öpmeğe, oturdu yeri, geldiği yolu sormaya başladı.Sora sora odanın başköşesine kadar çekti ve dedi ki: “Nihayet sabırla bir define buldum.

Ey vuslatı, her sualin cevabı! Senin yüzünden nişliğin anahtarıdır” sözünün manası, Ey vuslatı, her sualin cevabı! Senin yüzünden müşkül, konuşmaksızın, dedikodusuz hallolur gider.Sen, gönlümüzde, onların tercümanısın, her ayağı çamura batanın elini tutan sensin.

Ey seçilmiş,ey Tanrı’dan razı olmuş ve Tanrı rızasını kazanmış kişi, merhaba! Sen kaybolursan hemen kaza gelir, feza daralır.Sen, kavmin ulususun, sana müştak olmayan, seni arzulamayan bayağılaşmıştır. Bundan vazgeçmezse...”O ağırlama, o hal hatır sorma meclisi geçince o zatın elini tutup hareme götürdü.

Padişah, hastayı ve hastalığını anlatıp sonra onu hastanın yanına götürdü.Hekim, hastanın yüzünü görüp, nabzını sayıp, idrarını muayene etti. Hastalığının arazını ve sebeplerini de dinledi.
Dedi ki: “Öbür hekimlerin çeşitli tedavileri, tamir değil; büsbütün harap etmişler. Onlar, iç ahvalinden haberdar değildirler. Körlüklerinden hepsinin aklı dışarıda.” Hekim, hastalığı gördü, gizli şey ona açıldı. Fakat onu gizledi ve sultana söylemedi. Hastalığı safra ve sevdadan değildi.

Her odunun kokusu dumanından meydana çıkar. İnlemesinden gördü ki, o gönül hastasıdır. Vücudu afiyettedir ama o, gönüle tutulmuştur. Aşıklık gönül iniltisinden belli olur, hiçbir hastalık gönül hastalığı gibi değildir.

Aşığın hastalığı bütün hastalıklardan ayrıdır. Aşk, tanrı sırlarının usturlabıdır. Aşıklık ister o cihetten olsun, ister bu cihetten... akıbet bizim için o tarafa kılavuzdur. Aşkı şerh etmek ve anlatmak için ne söylersem söyliyeyim... asıl aşka gelince o sözlerden mahcup olurum. Dilin tefsiri gerçi pek aydınlatıcıdır, fakat dile düşmeyen aşk daha aydındır. Çünkü kalem, yazmada koşup durmaktadır, ama aşk bahsine gelince; çatlar, aciz kalır. Aşkın şerhinde akıl, çamura saplanmış eşek gibi yattı kaldı. Aşkı , aşıklığı yine aşk şerh etti.

Güneşin vucuduna delil, yine güneştir. Sana delil lazım ise güneşten yüz çevirme. Gerçi gölgede güneşin varlığından bir nişan verir, fakat asıl güneş her an can nuru bahşeyler. Gölge sana gece misali gibi uyku getirir. Ama güneş doğuverince ay yarılır (nuru görünmez olur). Zaten cihanda güneş gibi misli bulunmaz bir şey yoktur. Baki olan can güneşi öyle bir güneştir ki, asla gurub etmez.

Güneş gerçi tektir, fakat onun mislini tasvir etmek mümkündür. Ama kendisinden esir olan güneş, öyle bir güneştir ki, ona zihinde de, dışarıda da benzer olamaz. Nerede tasavvurda onun sığacağı bir yer ki misli tasvir edilebilsin!

Şemseddin’in sözü gelince dördüncü kat göğün güneşi başını çekti, gizlendi. Onun adı anılınca ihsanlarından bir remzi anlatmak vacip oldu.Can şu anda eteğimi çekiyor. Yusuf’un gömleğinden koku almış! “Yıllarca süren sohbet hakkı için o güzel hallerden tekrar bir hali söyle, anlat. Ki yer, gök gülsün, sevinsin. Akıl, ruh ve göz de yüz derece daha fazla sevince, neşeye dalsın” (diyor). “Beni külfete sokma, çünkü ben şimdi yokluktayım. Zihnim durakladı onu görmekten acizim. Ayık olmayan kişinin her söylediği söz... dilerse tefekküre düşsün, dilerse haddinden fazla zarafet satmaya kalkışsın... yaraşır söz değildir.

Eşi bulunmayan o sevgilinin vasfına dair ne söyleyeyim ki bir damarım bile ayık değil! Bu ayrılığın, bu ciğer kanının şerhini şimdi geç, başka bir zamana kadar bunu bırak!”
(Can) dedi ki: “Beni doyur, çünkü ben açım. Çabuk ol çünkü vakit keskin bir kılıçtır. Ey yoldaş, ey arkadaş! Sufi, vakit oğludur (bulunduğu vaktin iktizasına göre iş görür). “Yarın” demek yol şartlarından değildir. Sen yoksa sufi bir er değilmisin? Vara veresiyeden yokluk gelir”.

Ona dedim ki: “Sevgilinin sırlarını gizli kapaklı geçmek daha hoştur. Sen, artık hikayelere kulak ver, işi onlardan anla! Dilbere ait sırların, başkalarına ait sözler içinde söylenmesi daha hoştur.” O, “Bunu apaçık söyle ki dini açık olarak anmak, gizli anmaktan iyidir. Perdeyi kaldır ve açıkça söyle ki ben, güzelle gömlekli olarak yatmam” dedi.
Dedim ki: “O apaçık soyunur, çırılçıplak bir hale gelirse ne sen kalırsın,ne kucağın kalır, ne belin! İste ama derecesine göre iste; bir otun bir dağı çekmeye kudreti yoktur.

Bu alemi aydınlatan güneş, bir parçacık yaklaştı mı, her şey yandı gitti! Fitneyi, kargaşalığı ve kan dökücülüğü araştırma, Şems-ı Tebrizi’den bundan fazla bahsetme. Bunun sonu yoktur; sen yine hikayeye başla, onu tamamlamana bak.

(Hekim) dedi ki: “Ey padişah, evi halvet et, yakını da uzaklaştır.Köşeden , bucaktan kimse kulak vermesinde ben bu cariyecikten bir şeyler sorayım.”

Oda boşaltıldı, Hekim ile hastadan başka kimsecikler kalmadı. Hekim tatlılıkla yumuşak yumuşak dedi ki: “Memleketin neresi? Çünkü her memleket halkının ilacı başka başkadır. O memlekette akrabandan kimler var? Kime yakınsınız; neye bağlısınız? Elini kızın nabzına koyup birer birer felekten çektiği cevir ve meşakkati soruyordu.

Bir adamın ayağına diken batınca ayağını dizi üstüne kor. İğne ucu ile diken başını arar durur, bulamazsa orasını dudağı ile ıslatır. Ayağa batan dikeni bulmak bu derece müşkül olursa, yüreğe batan diken nicedir? Cevabını sen ver! Her çer çöp (mesabesinde olan,) gönül dikenini göreydi gamlar, kederler; herkese el uzatabilir miydi?

Bir kişi, eşeğin kuyruğu altına diken kor. Eşek onu oradan çıkarmasını bilmez, boyuna çifte atar. Zıplar, zıpladıkça da diken daha kuvvetli batar. Dikeni çıkarmak için akıllı bir adam lazım. Eşek, dikeni çıkarabilmek için can acısı ile çifte atar durur ve yüz yerini daha yaralar. O diken çıkaran hekim üstaddı .

Halayığın her tarafına elini koyup muayene ediyordu. Halayıktan hikaye yolu ile dostların ahvalini sormakta idi. Kız, bütün sırlarını hekime açıkça söylemekte, kendi durağından, efendilerinden, şehrinden ve şehrinin dışından bahsetmekteydi.

Hekim kızın anlatmasına kulak vermekte, nabzına ve nabzının atmasına dikkat etmekte idi. Nabzı kimin adı anılınca atarsa cihanda gönlünün istediği odur (diyordu). Memleketinde ki dostlarını saydı, döktü. Ondan sonra diğer bir memleketi andı. “Memleketinden çıkınca en evvel hangi memlekette bulundun?”dedi.
Kız bir şehrin adını söyleyip geçti. Fakat yüzünün rengi nabzının atması başkalaşmadı.Efendileri ve şehirleri birer birer saydı;o yerleri, yurtları, oralarda geçirdiği zamanları, tuz, ekmek yediği kişileri tekrar tekrar söyledi.Şehir şehir, ev ev saydı döktü, kızın ne damarı oynadı, ne çehresi sarardı.

Hekim şeker gibi Semerkand şehrini soruncaya kadar kızın nabzı tabii haldeydi fazla atmıyordu.Semerkand’ı sorunca nabzı attı, çehresi kızardı, sarardı. Çünkü o, Semerkand’lı bir kuyumcudan ayrılmıştı.O hekim, hastadan bu sırrı elde edip o dert ve belanın aslına erişince:“Onun semti hangi mahallede?” diye sordu. Kız, “Köprü başında, Gatfer mahallesinde” dedi.

Hekim, “Hastalığının ne olduğunu hemen anladım. Seni tedavi hususunda sihirler göstereceğim;Sevin, ilişik etme, emin ol ki yağmur çimenlere ne yaparsa ben de sana onu yapacağım;Ben, senin gamını çekmekteyim, sen gam yeme; ben sana yüz babadan daha şefkatliyim;Aman, sakın ha, bu sırrı kimseye söyleme; padişah senden bunu ne kadar sorup soruştursa yine sakla;Sırların gönülde gizli kalırsa o muradın çabucak hasıl olur;dedi.

Peygamber demiştir ki: “Her kim sırrını saklar ise çabucak muradına erişir.” Tohum toprak içinde gizlenince, onun gizlenmesi, bahçenin yeşillenmesi ile neticelenir. Altın ve gümüş gizli olmasalardı... madende nasıl musaffa olurlar, nasıl altın ve gümüş haline gelirlerdi? O hekimin vaadleri ve lütufları hastayı korkudan emin etti. Hakiki olan vaadleri gönül kabul eder, içten gelmeyen vaadler ise insanı ıstıraba sokar. Kerem ehlinin vaadleri akıp duran, eseri daima görünen hazinedir. Ehil olmayanların, kerem sahibi bulunmayanların vaadleri ise gönül azabıdır.

Ondan sonra hekim, kalkıp padişahın huzuruna gitti.; padişahı bu meseleden birazcık haberdar etti. Dedi ki: “Çare şundan ibaret: bu derdin iyileşmesi için o adamı getirelim. Kuyumcuyu o uzak şehirden çağır, onu altınla, elbise ile aldat.” Padişah, hekimden bu sözü duyunca nasihatini, candan gönülden kabul etti. O tarafa ehliyetli, kifayetli, adil bir iki kişiyi elçi olarak gönderdi.

O iki bey, kuyumcuya padişahtan muştucu olarak Semerkand’e kadar geldiler. Dediler ki: “Ey lütuf sahibi üstad, ey marifette kamil kişi! Öğülmen şehirlere yayılmıştır. İşte filan padişah, kuyumcubaşılık için seni seçti. Zira (bu işte) pek büyüksün, pek kamilsin. Şimdilik şu elbiseyi, altın ve gümüşü al da gelince de padişahın havassından ve nedimlerinden olursun.”

Adam çok malı, çok parayı görünce gururlandı, şehirden çoluk çocuktan ayrıldı. Adam neşeli bir halde yola düştü. Haberi yoktu ki padişah canına kastetmişti. Arap atına binip sevinçle koşturdu, kendi kanının diyetini elbise sandı.

Ey yüzlerce razılıkla sefere düşen ve bizzat kendi ayağı ile kötü bir kazaya giden. Hayalinde mülk, şeref ve ululuk. Fakat Azrail “Git evet, muradına erişirsin” demekte!

O garip kişi yoldan gelince, hekim onu padişahın huzuruna götürdü; Güzellik mumunun başı ucunda yakılması için onu, padişahın yanına izzet ve ikramla iletti.

Padişah onu görünce pek ağırladı, altın hazinesini ona teslim etti. Sonra hekim dedi ki: “Ey büyük sultan o cariyeciği bu tacire ver ki visali ile iyileşsin, visalinin suyu o ateşi gidersin.”

Padişah, o ay yüzlüyü kuyumcuya bahşetti, o iki sohbet müştakını birbirine çift etti. Altı ay kadar murat alıp murat verdiler. Bu suretle o kız da tamamen iyileşti.

Ondan sonra hekim, kuyumcuya bir şerbet yaptı, kuyumcu içti, kızın karşısın da erimeye başladı. Hastalık yüzünden kuyumcunun güzelliği kalmayınca kızın canı, onun derdinden azat oldu, ondan vazgeçti. Kuyumcu, çirkinleşip hastalanınca kızın gönlüde yavaş yavaş ondan soğudu.

Ancak zahiri güzelliğe ait bulunan aşklar aşk değildir. Onlar nihayet bir ar olur. Keşke kuyumcu baştan başa ayıp ve ar olsaydı, tamamı ile çirkin bulunsaydı da başına bu kötü hal gelmeseydi! Kuyumcunun gözünden ırmak gibi kanlar aktı, yüzü canına düşman kesildi.

Tavus kuşunun kanadı, kendisine düşmandır. Nice padişahlar vardır ki kuvvet ve azametleri helaklerine sebep olmuştur.

Kuyumcu,”Ben o ahuyum ki göbeğimin miskinden dolayı bu avcı, benim saf kanımı dökmüştür. Ah ben o sahra tilkisiyim ki postum için beni tuzağa düşürüp tuttular, başımı kestiler. Ah ben o filim ki dişimi elde etmek için filci benim kanımı döktü. Beni benden aşağı birisi için öldüren, kanımı döken; bilmiyor ki benim kanım uyumaz! Bu gün bana ise yarın onadır. Böyle benim gibi bir adamın kanı nasıl zayi olur?
Duvar gerçi (günün ilk kısmında yere) uzun bir gölge düşürür; fakat o gölge, gölgeyi meydana getirene avdet eder.

Bu cihan dağdır, bizim yaptıklarımız ses. Seslerin aksi yine bizim semtimize gelir” dedi.Kuyumcu bu sözleri söyledi ve hemen toprak altına gitti.
O cariyecik de aşktan ve hastalıktan arındı, tertemiz oldu. Çünkü ölülerin aşkı ebedi değildir, çünkü ölü tekrar bize gelmez.

Diri aşk ruhta ve gözdedir. Her anda goncadan daha taze olur durur. O dirinin aşkını seç ki bakidir ve canına can katan şaraptan sana sakilik eder.

O'nun aşkını seç ki bütün peygamberler, onun aşkı ile kuvvet ve kudret buldular, iş güç sahibi oldular. Sen “Bize o padişahın huzuruna varmaya izin yoktur” deme. Kerim olan kişilere hiçbir iş güç değildir.

O adamın, hekimin eliyle öldürülmesi, ne ümit içindi ne korkudan dolayı. Tanrının emri ve ilhamı gelmedikçe hekim onu padişahın hatırı için öldürmedi.

Hızır’ın o çocuğun boğazını kesmesindeki sırrı halkın avam kısmı anlayamaz.
Tanrı tarafından vahiy ve cevaba nail olan kişi her ne buyurursa o buyruk, doğrunun ta kendisidir. Can bağışlayan kişi öldürse de caizdir. O, naibdir eli tanrı elidir.

İsmail gibi onun önüne baş koy. Kılıcının önünde sevinerek gülerek can ver. Ki Ahmed’in pak canı, Ahad’la ebediyse senin canında ebede kadar sevinçli ve gülümser bir halde kalsın. Aşıklar, ferah kadehini, güzellerin elleri ile öldürüldükleri vakit içerler.

Padişah o kanı şehvet uğruna dökmedi. Suizanda bulunma münakaşayı bırak. Sen onun hakkında kötü ve pis iş işledi deyip fena bir zanda bulundun. Su süzülüp durulunca, berrak bir hale gelince bu berraklıkta bulanıklık ve tortu kalır mı, süzülüş suda tortu bırakır mı?

Bu riyazatlar, bu cefa çekmeler, ocağın posayı gümüşten çıkarması içindir.İyinin kötünün imtihanı, altının kaynayıp tortusunun üste çıkması içindir.
Eğer işi tanrı ilhamı olmasaydı o, yırtıcı bir köpek olurdu, padişah olmazdı. Şehvetten de tertemizdi, hırstan da, nefis isteğinden de. Güzel bir iş yaptı, fakat zahiren kötü görünüyordu.

Hızır denizde gemiyi deldi ise de onun bu delişinde yüzlerce sağlamlık vardı. O kadar nur ve hünerle beraber Musa’nın vehmi, ondan mahçuptu; artık sen kanatsız uçmaya kalkışma. O, kırmızı güldür, sen ona kan deme. O, akıl sarhoşudur, sen ona deli adı takma. Onun muradı Müslüman kanı dökmek olsaydı kafirim, onun adını ağzıma alırsam! Arş kötü kişinin öğülmesinden titrer; suçlardan ve şüpheli şeylerden korunan kişi de kötü methedilince, metheden kişi hakkında fena bir zanna düşer.

O padişahtı, hem de çok uyanık bir padişah. Has bir zattı, hem de tanrı hası. Bir kişiyi böyle bir padişah öldürürse onu, iyi bir bahta eriştirir,en iyi bir makama çeker yüceltir.Eğer onu kahretmede yine onun için bir fayda görmeseydi; o mutlak lütuf nasıl olurda kahretmeyi isterdi?

Çocuk hacamatcının neşterinden titrer durur, esirgeyen ana ise onun gamından sevinçlidir. Yarı can alır, yüz can bağışlar. Senin vehmine gelmeyen o şey yok mu? Onu verir. Sen kendince aklından bir kıyas yapmaktasın ama çok, pek çok uzaklara düşmüssün; iyice bak!

Yorumlar

cako_tr dedi ki…
yeni okumaya başladım cok güzel inşallah daha iyi anlarım tekrara tekrar okumak gerekiyor kanımca
emegi gecen herkesten allah razı olsun :)
bir garip yolcu dedi ki…
yazıyı gördüğümde inanılmaz mutlu oldum. yeni okumaya başladım ama bundan sonra kopamam. katkıda bulunan herkese çok teşekkür ederim. elinize yüreğinize sağlık.
Unknown dedi ki…
yeni okumaya başladım, emeği geçen herkese teşekkür ederim. fakat eski kelimeler barındırması nedeniyle www.tdk.gov.tr sözlük yardımıyla daha iyi anlaşılyor.
Unknown dedi ki…
bende yeni okumaya başladım emeğinize sağlık,selam ve dua ile.
Pamukkale dedi ki…
son bir iki yildir okumak istiyordum. Kismet bu gune imis. Mesneviyi online olarak aktaran herkesi Allah en guzel katlarina eristirsin. Okudugum en guzel eserlerden biri. Sevgiyle kalin.
igokhan dedi ki…
gerçekten büyük bir emek emeği geçen herkesten allah razı olsun anlamakta zorluk çekiyorum ama bıkmadan devam edecem İNŞALLAH
Şerife AKKEÇECİ dedi ki…
uzun zamandır okumayı istediğim bir eser... nette araştırırken karşılaşınca büyük bir heyecanla açıp okumaya başladım... okuduğum her cümleyle birlikte içimden: "bu eser mutlaka kütüphanemde olmalı" dedim,
ne zaman temin ederim bilemiyorum ama somut olarak sahip oluncaya dek sanal alemde bu siteden takip edeceğim kesin...
bana gecenin bu saatinde bu heyecanı yaşatmaya vesile olan ve emeği geçen herkese teşekkür ederim...
elinize, gözünüze, gönlünüze sağlık...
serhat dedi ki…
HZ. MEVLANAN'NIN NE YÜCE BİR ALLAH DOSTU OLDUĞU BU HİKAYEDEN ANLAŞILIYOR.ALLAH AŞKI ANCAK BU KADAR GÜZEL BİR HİKAYEYLE ANLATILABİLİNİRDİ.MEVLANA NASIL BİR AŞK UMMANINA DALMIŞKİ SUYUN YÜZÜNE VURAN BU KIRINTILAR BİLE BİZİ HAYRET ALEMİNE DALDIRIYOR. YAYINLAYANLARDAN ALLAH RAZI OLSUN EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜRLER
lazetti dedi ki…
hiç birşey göründüğü gibi değildir, sizin hayır bildiklerinizde şer şer bildiklerinizde hayır vardır
Unknown dedi ki…
Arkadaşlar bu hikaye mürşit5 de daha sade ama sadece hikaye kısmı anlatılıyor çoğu yok ama o bile insanı nasıl sürüklüyor bir bilseniz burda çoğu kelime anlaşılması zor ama ilk okuduğum mürşit5 den okumam bana burdan okuma gayreti sağladı sağ olun
Adsız dedi ki…
bende ilk defa okudum mesnevi ama koptum aralarda yinede güzeldi.bize bu imkanı tanıdığınız için teşekkürederim.
bahadir dedi ki…
nefsin tatlı şeylerin sarhoşu oldukça, ruhunun üzüm salkımını görebilir misin ki?
Unknown dedi ki…
sayenizde okuma şerefine eriştim ...
ecebillur dedi ki…
şimdiye dek okumamış olmam büyük bir eksiklikse de ,ne zamandır okumak istiyordum.karşılaşınca çok sevindim,sayenizde takip edeceğim.
emeğinize sağlık..
Sumru dedi ki…
ne zamandır okumak istiyordum kısmet sanal ortamda okumakmış, bulduğuma çok sevindim mesneviyi, hazırlayandan emeği geçenlerden Allah razı olsun
sema dedi ki…
selamlar ben sizlere birsey danısmak istiyordum ben gecen gun ruyamda bır ses duydum bana mevlevıden mektuplar handanul aska davet adlı kitabı okumamı istediben tum aramalarıma rağmen boyle bır yazıyı bulamadım eğer siz biliyorsanız bana bir kaynak onere bilirmisiniz cok sevinirim şimdiden cok tesekür ederim allah razı olsun
AykuT dedi ki…
hazırlayanların emeği geçenlerin ellerine kollarına yüreklerine sağlık, ALLAH (C.C.) razı olsun..
Unknown dedi ki…
Padişah--------------Ruh
Cariye---------------Nefsi Emmare
Acemi Hekimler------Sahte şeyhler
Tabibi İlahi--------Mürşidi Kamil
Elçi----------------Akıl ve idrak
Kuyumcu-------------Heva ve heves
Unknown dedi ki…
Hikaye-1 in sesli hali...


http://www.semazen-doc.com/online/Emin_Isik/2008_mesnevi_sohbetleri-6.mp3
theChepeer dedi ki…
Bu harika bir hizmet.. Allah sizlerden razı olsun.. Mevlâna'nın ışığıyla aydınlanmak ne güzel.. Huzur dedikleri şeyin gizli öznesiymiş Mevlâna.. Şimdi öğrendim..
zhr dedi ki…
hep niyetliydim mesnevii okuma ya daa,online mesnevi sayesinde bugün bismillah dedikk...hakıyla okuruz inşallahh..Allah razı olsunn bu hizmeti yapanlardan
Unknown dedi ki…
yurt disinda yasiyorum ve kitabi bulamayacagim icin cok üzülmüstüm gercek ask i okudum ve anlatildigi kadar varmis bu eseri burada yayinladiginiz icin size cok tesekkür ederim gercekten inanilmaz bir güzelligi var ve insanin düsündüren sözlerle zenginlestirilmis .Mevlananin yasadigi bir ülkede dogmus olmanin mutlulugunu yasiyorum...
omeraltuncanak dedi ki…
Allah (C.C.) razi olsun emeginiz icin. Ancak metinlerde Tanri yerine ALLAH desek daha iyi olmaz mi?
leganza dedi ki…
hikayede tanrı lafı çok geçmekte ALLAH(C.C)tanrının belasını versin.!
özer kobal
ozer dedi ki…
DEMEDEN GEÇEMEYECEM..HİKAYEDE tanrı LAFI ÇOK GEÇMİŞ.ALLAH(C.C)tanrının BELASINI VERSİN..! ÖZER KOBAL
el turco dedi ki…
Tanrı denmesıne neden tahammul edemıyorsunuz sızı anlamıs degılım. Allah ısmı 99 ısmın bır araya gelmıs halıdır.Tabıı kı en guzel ısım Allah tır.Fakat nasılkı konusmalarımızda sohbetlerımızde dıle getırırken Allah (cc) yerıne yuce yaratacı veya sonsuz kudret sahıbı dıyoruz.aynen bunun gıbı tanrı ısmı kullanılmıstır. eskı Turklerde (Tengri)Tanrı kelımsı kullanılyordu.sonsuz guc sahıbı anlamına gelıyordu. saygılarımla....
zakariya dedi ki…
gerçekten arkadaşların yorumlarını anlamakta zorluk çekiyorum.biri allahı zati taalanın 99 isminin bir araya geldiği halidir diyor. diğer arkadaş tanrı kelimesinden, allah belasını versin diyecek kadar, nefret ediyor. açıkca bellidir ki ne allahın ve na tanrının anlamını bilmemekteyiz. bir kere allah kelimesi bir isimdir ve 99 diğer ismin anlamını taşımıyor. kuran i kerimde açıkca bellidir bu. öyle olsaydı, kuran ayetlerinde allahın yanında diğer sıfatları gelmezdi, hal bu ki allahın yanında müstesnasız hep sıfat var. öyle olsaydı zaten bismillah tan sonra gelen sıfatların bir anlamı olmazdı. araplar allah kelimesini Hz.pegamber selevatullahi aleyhiden önce kullanmışlar ve buna şahit Hz.Resulun babasının adıdır. bildiğimiz gibi Hz.Resulun babasının adı Abdullah dır. mevlananın mesnevide allah için kullandığı isimler içerisinde en az kullandığı isim, allah ismidir. en fazla huda kelimesini kullanmış ki allahın farsça ismidir, hak, aşkım, bari, halık, o, ve bunun gibi kelimeleri kullanmıştır. pekiyi bunların hangisinde hata var? bir arabın allahtan anladığı bir vucut, Türkün tanrıdan anladığı ve ingilizin God dan anladığına eşitdir. dikkatinizi çekerim ki mevcut yerine VUCUT kelimesini kullandın. Türkiyede eğer bugüne kadar mesneviye doğru düzgün bir tefsir çıkmamışsa, sanırım bu yüzden olsa gerek. ufak tefek şeyleri, özellikle taliban fikirleri ile mesnevini anlamak mümkün değildir. Hz.Musa ve Çoban hikayesini okumanızı rica ederim. bu siteyi açan her kimse çok büyük bir minnet ve himmet yapmıştır. başarılarını arzu ederim.
RAP!$H€€L dedi ki…
açıkça söylemek gerekir ki mevlana celalleddin rumi hz. nin Alllah tanrının cezasın versin sözü harikadır...
sen ahmedin arkasından mhmet diye bağırsan dönerde sana bakar mı sanıyorsun!!!
senin esmandan çıkmadan yalvaran kullardan eyle bizi ya RAB!!!
zakariya dedi ki…
sayın arkadaş, mevlana mesnevinin neresinde "Allah tanrının cezasını versin" diye bir cümle kurmuş? mesnevide "tanrı" adında bir luğat yoktur. doğal olarak olmasıda gerekmiyor, çünkü "tanrı" türkçedir hal bu ki mesnevi fars dilinde yazılmışdır. siz eğer bari taalanın ismini sadece Allah olarak biliyorsanız demek ki yakından görüpte ilgilenmişsiniz. Allah sadece onlarca isimden biridir. o zaman "kadir" nasir" garie" ve benzer isimleri kullanmamak gerekiyor. size katılıyorum, ahmet isimli bir kişiyi mhmet çağırırsan bakmaz. ama "Allah"ı ahmet mehmete benzetdiniz ya, ben artık devam etmiyecem.
Adsız dedi ki…
ateş bedene değil,kalbe düşmeyegörsün.. kalp bedende değil,ruh uçmayagörsün..her günü yeni
başlangıç say,say ki her yeni umut doğsun dünün cefasını bırak dünde kala bugün
ayna sendeki huzuru görsün..

Bu blogdaki popüler yayınlar

hikaye113

Hz.Mevlana'dan Bir Dua

hikaye61